Aanhoudend aandachtsvol observeren vanuit een niet (of mild-) oordelende attitude oftewel mindfulness, is niet meer weg te denken binnen het veld van de fysieke- en mentale gezondheidszorg. Wetenschappelijk onderzoek is sinds 2000 enorm toegenomen, waaruit blijkt dat de mindfulness-based benaderingen effectief zijn in het positief beïnvloeden van bijvoorbeeld bewegen, pijn en stress.
Voor veel fysiotherapeuten is aandachtsvol bewegen niet nieuw. Wat is wel nieuw?
- Door mindfulness is de aandachtsvolle concentratie langer vol te houden en met meer precisie en intensiteit.
- Erkenning binnen de fysiotherapie dat naast zintuiglijke indrukken ook (negatieve) gedachten, emoties en impulsen belangrijke bronnen van afleiding zijn. Deze afleiding heeft direct invloed op de kwaliteit van houding, beweging en ademhaling. Dit zal ook eerder de oefentrouw ondermijnen.
- Nieuw is de mindful attitude waarmee dit nadrukkelijk geoefend wordt; vriendelijk en met mild oordeel.
Praktisch komt het er op neer dat ik
Het 8 weekse mindfulnessprogramma zelf heb ervaren in een cursus voor fysiotherapeuten (PsychFysio, Drs. Peter van Burken)in 2015 en daardoor:
- Cliënten kan behandelen terwijl ze online op www.demindfulfysiotherapeut.nl zelf het programma kunnen volgen en ze dus in tussentijd bij mij met vragen/opmerkingen kunnen komen (eenvoudig in te loggen online, gratis).
- Cliënten die dit niet elders in een groep willen volgen, bij mij onder individuele begeleiding een (aangepast) programma kunnen doen, in combinatie met behandeling.
- Het mindfulnessprogramma online de Somatic Experiencing methode kan ondersteunen, omdat het bij het werken met emoties en gebeurtenissen het HIER EN NU enorm belangrijk is om oude patronen los te laten/te ontkoppelen.
- Nu nog meer tools heb gekregen, zoals de methode Feldenkrais, om mindful bewegen binnen mijn behandeling toe te passen.
- Vind dat mindfulness, voortkomend uit het Boedhisme, ons in ieder geval laat zien dat bewuster, langzamer en invoelender aanwezig zijn, bewegen en ademen een meerwaarde heeft in onze vaak hectische westerse wereld. Het leert te onthaasten maar levert uiteindelijk tijd op.
- Het belang van een goede ademhaling, maar ook de adem als focus om uit je gedachten/ piekeren en naar je lichaam te gaan nog belangrijker is dan ik al dacht.
Ondanks dat mindfulness geen therapie is, kan het dus (aanvullend) veel betekenen voor cliënten met chronische pijn, burn-out, of stress. Ook cliënten met klachten door Fybromyalgie (FM), Multiple Sclerose (MS), of (lichte) beroerte ofwel cerebro-vasculair-accident (CVA/TIA) blijken lichte positieve veranderingen te ondergaan (gebaseerd op onderzoek bij groepen).
Privacy Policy ligt ter inzage in de praktijk